Google Website Translator Gadget

сряда, 16 ноември 2011 г.

Церебеларна хипоплазия

 
Това отново е Джак, представяли сме го вече. Джак е от групата на т.нар. специални любимци. Роден е с церебеларна хипоплазия и неговата история и подробности може да откриете малко по-надолу на страницата. С тази снимки искаме да ви представим превод на една статия, която е наречена "10 причини да осиновите коте с церебеларна хипоплазия". Надяваме се, че това ще стигне до повече хора и един от вас може би, кой знае, ще хареса Джак и ще се превърне в един специален стопанин. Оригиналът на статията е - http://lifewithchcats.com/2011/11/06/10-reasons-to-adopt-a-less-adoptable-pet/
А ето го и преводът на български:
Преди време публикувах пост озаглавен „Бихте ли осиновили коте с цереберална хипоплазия“ и бих искала да ви споделя няколко коментара, които получих по повод на поста.
Първият беше от загрижена жрена, която обмисляше да осинови коте с ЦХ (* съкращене от церебеларна хипоплазия), но се разколеба поради няколко причини. Въпреки че никога не бих искала да попреча на осиновяването на такова коте в добър дом, аз оцених нейната откровеност и факта, че възприемаше осиновяването отговорно.
Друг коментар беше точно това, на което се надявах – жена сподели своята история за осиновяването на нейното коте с ЦХ и как то е внесло толкова много нови неща в семейството й. Именно истории като нейната и много други ме вдъхновиха да напиша този пост.

И така – защо някой би поискал да осинови коте със специални нужди или т.нар. специален любимец:
Причините са различни за всички, но ето няколко примери. Ако пък вие сте осиновител на коте със ЦХ (или на друго коте със специални нужди) и смятате, че съм пропуснала някоя причина, моля споделете в коментарите.
1. Церебералната хипоплазия е състояние, което не прогресира, не е болезнено за котето (което означава, че никога няма да се влоши или развие в друго състояние) и котето (освен ако няма други здравословни проблеми) ще живее нормален и пълноценен живот като всяко друго коте. (След 3 години съвместен живот с Джак, мога да кажа, че неговият живот дори е с една идея по-пълноценен от този на „нормалните“ ми котки). Дори много стопани на котета с ЦХ казват, че животът на котето им се е подобрил с възрастта. (Нещо, което също наблюдавах с Джак. В началото когато го прибрах, той беше много по-зле.) Именно това се е случило с CG.
2. Те (най-вероятно) няма да скачат по вашите кухненски плотове. (Да, при нас е така.) Това не е така с всяко коте с ЦХ, но повечето хора, с които съм говорила, казват, че техните котки не скачат. Знам, че това вероятно е твърде маловажна причина за някои, но за други може да е сериозна и практична такава.
3. Някои хора съжаляват котетата с ЦХ, защото им приличат на клатушкащи се пияни морячета. Но определено няма причина да мислите по този начин за тях. Повечето котета с ЦХ не осъзнават, че са по някакъв начин различни от останалите си събратя.
4. Толкова е забавно да наблюдаваш прогреса на тези котки. (Да, това важи и при нас с Джако – затова му се възхищавам толкова много.) Както споменах по-горе, някои котета с ЦХ се подобряват с времето и възрастта (причини – развиване на мускулатурата и подобрена координация в резултат на игри) – но освен това те се учат как да правят нещата по свой начин всекидневно.
5. Може да се радвате, не само че сте дали дом на специално коте, но и на такова, което се счита за по-трудно осиновяемо. По-трудно осиновяемителюбимци, независимо дали са възрастни, с черен цвят, от породи като питбул или такива със специални нужда, в повечето случаи са пренебрегвани поради глупави причини и съображения. След като веднъж хората успеят да погледнат отвъд „недъзите“ на тези котки, аз мисля, че те разбират колко перфектни са тези същества всъщност.
6. Тъй като тези котки имат някои специални нужди и ограничения, твърде вероятно е вие да прекарвате повече време с тях, отколкото с „нормална“ котка. Това допълнително време и енергия спомага да се развие силна връзка между вас и вашия любимец – и тази връзка ще помага и двама ви да преодолеете всяка трудност. (Дам, това е страшно валидно и при нас с Джак – той е втората котка, най-много привързана към мен).
7. Чрез осиновяване на коте с ЦХ, вие се превръщате в позитивен пример и „представител“ на състоянието. От споделянето на информация за него с приятели до запознаване на вашия ветеринарен лекар с него (на много от тях това състояние не им е познато),вие разпространявате факта, че тези котета могат да бъдат прекрасни домашни любимци. А това е изключително важно, защото все още съществуват предубеждения спрямо котките със специални нужди и много от тях се евтаназират само защото състоянието им просто не е познато.
8. Ако чувствате, че притежавате много обич, която да дадете някому, защо това да не бъде коте, което се нуждае най-много от нея? Това беше и моята филосфия когато осинових първото си коте с ЦХ. Не знаех абсолютно нищо за това състояние, но реших, че мога да дам цялата си обич, време и енергия на животинче, което наиситна има нужда от тях.
9. Има нещо наистина специално в тях. (не мога да не бъда абсолютно, на 1000% убедена в това) Наречете го jeux de vie или просто сладост – но повечето котета с ЦХ, които ще срещнете/видите са едни от най-милите същества. Може би това е така, защото те имат невероятна връзка със своите стопани или може би е резултат от техния мозъчен недъг (като шега, кой знае??). Каквато и да е причината, има нещо специално в тези котки, което със сигурност си заслужава допълнителното усилие.

Няма коментари: