Google Website Translator Gadget

събота, 17 септември 2011 г.

Интересно и забавно за котката!

 
Имате котка? Вероятно знаете много за вашето космато другарче, но се обзалагаме, че има много фантастични забавни факти, които не знаете :)

1. Вероятно никога не сте мислили за котката си като за деснячка или левачка, но над 40% са или десняци или леваци. Това означава, че са много малко тези, които си служат еднакво добре и с двете лапички. Късметлии! Сигурно могат да работят с отварячката за консерви. Повечето женски котки са деснячки, докато повечето котараци са леваци.

2. Топло или студено?

За храната иде реч. Котките не обичат тя да бъде прекалено топла или прекалено студена. За тях идеалната храна е със стайна температура - точно като тяхната плячка ако ловуваха свободно.

3. В живи цветове

Котките виждат цветно, така че новата ви рокля в оранжево, лилаво и жълто няма да убегне от вниманието им. Те също така имат феноменално нощно зрение - нуждаят се само от една шеста от светлината необходима на човек, за да виждат добре.

4. Знаете ли, че правилната английска дума за група котенца е “kindle” - точно като модерното ново електронно устройство за четене на книги.

5. Мяу?
Всички познаваме този звук, дали е въпросителен, изплашен, щастлив, или настоятелно изискващ вечерята. Любопитното е, че котките мяукат само на хора, не на други котки.


6. Детектори на настроения на 4 лапички
Котките са изключително интуитивни създания и могат отлично да доловят настроението ви, особено от тона на гласа ви. Те знаят кога им крещите (въпреки, че често не ги е грижа за това). Ако искате котката ви да се успокои, опитайте се да и говорите с успокояващ, любящ глас. Ще бъдете приятно изненадани.


7. Височайше начало
Някога да сте се чудили кой е изобретил котешката врата? Сър Исак Нютон! Вероятно е бил раздразнен от котката си, която през цялото време е искала ту да излиза ту да влиза и го е отвличала от работата, така че го е принудила да направи нещо по въпроса – за облекчение на много любители на котките в днешно време.


8. Падането
Котките наистина падат на краката си. Всъщност, те всички падат по един и същи начин. Първо завъртат главата си, след това усукват гръбначния си стълб, следват го задните крака и най-накрая извиват гръб като по този начин смекчават удара. Но моля ви не експериментирайте с това в дома си. Приемете думите ни на доверие.


9. Машини за бебета
Освен ако не искате прайд от котки в дома си, кастрирайте пухкавите си приятели. само една двойка котки и техните котенца могат да произведат 420 000 (!) котенца поколение само за 7 години.

10. Индивидуалност
Точно като човешките отпечатъци от пръсти, котките имат свой собствен уникален начин да бъдат различени още от раждането си – техният нос! Възглавничките на носовете им са набраздени по уникален начин, така че няма 2 котки с еднакви отпечатъци.

11. Непоносимост към лактозата

Както и повечето бозайници, котките изгубват способността си да усвояват млечни продукти след детската си възраст. Давайки мляко на котката си, може да и докарате стомашно неразположение и диария.

12. Котките са способни да издават около 100 различни звука, кучетата едва 10 :).

13. Ловуването не е инстинктивно котешко поведение. Ако котенцето не бъде научено от майка си или други котки да ловува, твърде малко вероятно е някога да започне да го прави.

14. Домашните котки спят средно по около 16 часа в денонощие. В природата големите котки, които ловуват изразходват много енергия за това и спят дори повече. Единствените същества, които прекарват по-голяма част от живота си в сън са ленивците.

15. Трицветните котки са почти винаги женски. Генът за цвят на козината е полово свързан, така че за да има едновременно черно и жълто в украската на козината, котката трябва да има две копия на X хромозома. Много рядко аномалия позволява раждането на мъжки котки с XXY хромозоми и трицветна украска. Тези котараци са винаги стерилни.

Няма коментари: