Google Website Translator Gadget

сряда, 16 ноември 2011 г.

Годишен отчет за дейността на Сдружение „Приятели на котката“ за 2010 г.

Годишен отчет за дейността на Сдружение „Приятели на котката“ за 2010 г.
През 2010 година Сдружение „Приятели на котката“ пое грижата за около 260 котки. Имахме многобройни случаи на котки с тежки травми, някой от които бяха изоставени от стопаните си поради нежелание да ги лекуват. Погрижиме се за голям брой бездомни котета с различни заболявания, които бяха в много лошо състояние поради нищетата на уличния живот. Осигурихме задомяването на котки при няколко случая на починали възрастни стопани. Имахме и няколко много тежки случая, при които котета не можаха да се преборят и да оздравеят. През годината инцидентно помогнахме за лечението и на няколко кучета.
Общо 120 котки бяха осиновени в България и Германия, като на всички беше извършена пълната подготовка за осиновяване – обезпаразитяване, ваксиниране, чипиране, кастиране, ако са в подходяща за това възраст. Половината от тези котки имаха нужда от ветеринарно лечение и прекараха известно време в клиника, а след това в приемен дом. За заминалите за Германия котета Сдружението поема разходите за медународни паспорти и самолетни билети.
Над 100 котки бяха кастрирани и върнати по местообитанията им.
През 2010 година Сдружението взе участие в няколко събития с цел привличане на публична подкрепа за осиновяването на безпородни животни, както и за предотвратяване на насилието върху животни. Едно от тези събития бе Международната фелиноложка изложба в музея „Земята и хората“ на 20 и 21.11.2010 г., където Сдружението беше представено със свой информационен щанд.
Всички котки, за които сме се грижили, открадват по малко от сърцата ни, но има някои много специални котета, с които сме изживели много болка и толкова по-голяма е радостта ни, когато те се отправят към новия си живот с осиновителите.
През март се срещнахме с Ума, тя имаше нужда от операция заради масирана херния, а през юни замина за осиновяване в Мюнхен, Германия.
През април се наложи да съдействаме за една тъжна раздяла – управата в столичен старчески дом не беше съгласна любимката на пенсионерите да обитава двора и искаше котката да бъде отстранена. Люси преболедува тежка болест след напускането на дома, но за щастие през май намери семейство, което я осинови.
Самър беше изоставена през април от стопаните си, които не желаеха да се погрижат за лечението й, след като беше паднала отвисоко и беше със счупени задни крака. След като ние я поехме, тя претърпя операция и се възстановява дълго време в приемен дом. Беше осиновена в началото на 2011 година.
Бони и Клайд са две котета- пиратчета, които загубиха по едно оче вследстиве на тежко възпаление. Те живеят в колония котки, където има хронична очна инфекция и нашите усилия там са за прекратяване на размножаването чрез кастрация на всички котки.
През годината лекувахме няколко котки, зверски нахапани от кучета. Наложиха тежки интервенции като ампутация на краче, опашка, но след оздравявнето си тези мили животинки забравяха болката и даряваха новите си стопани с безрезервна обич.
През август поехме за лечение Каспар – женско бяло котенце, което беше с вродена малформация на таза и задните крачета. Въпреки това тя бързо намери стопани без предразсъдъци в Германия.
За съжаление се срещнахме с много котета с възпалени очи, с едно сляпо око или напълно загубили зрението си. Едно от най- пострадалите котенца беше малката госпожица Кали – тя беше намерена в окаяно състояние и претърпя 3 очни операции до края на 2010. Независимо от това тя израстна като изключително жизнерадостна и игрива котанка, чиято слепота би била трудно забележима за случайния наблюдател.
Крис беше спасен от деца, които го измъчваха, а по-късно беше осиновен в Лайциг.
Козета и Гаврош намерихме през есента в окаяно състояние – силно недохранени, със серизни кожни проблеми и възпалени уши. След лечението те се превърнаха в истински принц и принцеса и за Нова година бяха осиновени от семейство с две деца в София.
Оливър беше друго котенце в тежко състояние, което след лечението се превърна в малка мъркаща прелест и беше успешно осиновен.
Котаракът Сивко прекара няколко месеца на лечение с дълги курсове антибиотици, а през май историята му завърши успешно с осиновяване във Франкфурт.
Мазньо беше изключително чаровен и глезен котарак, на когото се наложи корекция на счупена челюст и дълго лечение с антибиотици заради кожни проблеми, но пък всичко свърши чудесно с намирането на добри осиновители – семейство в София. 
Таня и Мачо са котета, намерени през лятото в отчайващо състояние, но с невероятна воля за живот. Те станаха наша гордост и наше вдъхновение. Въпреки че и двамата не можеха изобщо да ползват задните си части – таз и крака, те бяха излекувани до състояние, което им осигури достоен и по тяхному пълноценен живот. На Мачо бяха апутирани и двете задни лапи и той намери начин да се придвижва успешно и много бързо на предните без да се влачи и да се образуват ранички. Таня свикна как да се подпира на обедвижените си задни крачета. И двамата бяха осиновени в германски семейства, където съжителстват с още няколко други котета и са им постоянни партньори в игрите и закачките. Ние изпитахме невероятно възхищение пред несекващата жажда на живот на тези сладури и това беше един от най-удовлетворяващите случаи за годината.
Друг такъв специален случай за нас стана отглеждането на десет бебета котета от три котила чрез биберон. Бебетата бяха непрогледнали, захвърлени от хора в найлонови пликчета, за да бъдат убити. Всички тези бебоци израстнаха и се превърнаха в котенца, бяха ваксинирани с по две ваксини и предадени на новите им стопани в отлична кондиция.
В заключение бихме искали да благодарим на нашите доброволци, на нашите дарители и на тези, които се грижиха за болните ни животни. Без всички вас нямаше да бъде възможно тези мили същества да получат шанс за нов живот. Благодарим на осиновителите, които поемат щафетата и се посвещават в грижа за новите си питомци.
Надяваме се, че ще продължите да ни подкрепяте, за да можем и ние все така да се борим за добруването на пострадали и застрашени котки. Имаме нужда от дарения– материални, финансови, логистични, а също така не ни достигат доброволци.
Мария Димитрова
Председател на сдружение „Приятели на котката“
7 юли 2011
гр.София

Няма коментари: