Google Website Translator Gadget

вторник, 19 април 2011 г.

Годишен отчет за дейността на сдружението: 2008

Годишен отчет за 2008 година за дейността на Сдружение "Приятели на котката"

През 2008 година под грижите на членовете на сдружението бяха повече от 250 котки. Някои от тях бяха намерени на улицата, в състояние, което застрашава живота и оцеляването им, а други попаднаха под опеката ни след изоставяне от бившите си стопани.
Общо 151 котки намериха осиновители в България и Германия, след като бяха отглеждани известно време при нас под формата на временен дом, бяха напълно излекувани, обезпаразитени външно и вътрешно, ваксинирани, а тези на подходяща възраст и кастрирани. За осиновяване в Германия бяха изпратени голям брой котки, за които липсваше интерес тук и които в общия случай бяха с крехко здраве и имаха нужда от любящи стопани без предразсъдъци. За тях допълнително Сдружението поема международния паспорт, чипирането и въздушното карго.
Също така през годината бяха кастрирани и върнати по места в града около 100 котки. За съжаление имахме и няколко смъртни случая на котки с тежки заболявания, на които се оказа невъзможно да спасим живота.
В началото на 2008 година приключихме започналия предходната година случай с котките затворени в общи мазета в Дружба 2. След продължително лечение на кожни и респираторни проблеми бяха осиновени последните 2 мъжки котета от там Леополд на 10.01.2009 и Лео на 12.01.2009.
От вътрешен двор в центъра на София взехме и лекувахме от ринотрахеит малко женско котенце, което малко по-късно беше осиновено. От същото място взехме 8-месечни мъжко и женско коте. И двете бяха своевременно кастрирани, а мъжкото и лекувано от настинка. Женското коте беше осиновено в България. след като беше под наши грижи в продължение на месец. Мъжкото замина за Германия. след като го отглеждахме и лекувахме в продължение на два месеца и половина. От същото място взехме за кастрация женска котка, която след като преседя при нас 10 дена след операцията за наблюдение беше върната обратно.
В края на януари 2008 г. за Германия заминаха 5 котки – последните 4 от случая в Дружба, за които се грижихме и лекувахме един месец (една от котките беше с изтекло око и се наложи операция на окото) и един котарак, който отглеждахме почти една година.
На 16.02.2008 г. за Берлин заминаха 6 котки. Сред тях беше и сиамската котка, която ни беше предоставена от собствениците си с тумори на млечните жлези и възпаление на матката още през есента на 2007 г.
В края на февруари взехме от един магазин за хранителни стоки котка с 4 котенца и ги настанихме в приемен дом. Котенцата бяха осиновени, когато навършиха 2 месеца, а котката беше кастрирана и върната обратно в квартала, от който я взехме.
На 26.04.2008 г. за Германия замина котка, която 2 седмици по-рано намерихме блъсната от кола и на която се наложи операция, защото беше с разкъсване на коремната стена. Заедно с нея замина котка, която отглеждахме от лятото на 2007 г., след като възрастната й стопанка беше починала, както и котка, която 2 месеца по-рано бяхме намерили с изключително тежка гъбична инфекция и бяхме лекували.
В началото на април 2008 г. прибрахме от една улична шахта котка с две котенца, тъй като и двете бебета бяха с тежко възпаление на очите, а майката с инфекция на горните дихателни пътища. Грижихме се за семейството в продължение на 2 месеца, докато ги излекуваме, стабилизираме, обезпаразитим и ваксинираме, така че да са готови за осиновяване.
По същото време намерихме и изхвърлена домашна котка в много лошо здравословно състояние – слаба, с хрема и кашлица. Котката беше на лечение в специализирано заведение в продължение на 10 дни, след което за нея се грижихме ние в рамките на почти един месец, докато стане готова за осиновяване.
В средата на февруари месец на Орлов мост намерихме младо женско коте с колапс на белия дроб, което отглеждахме и лекувахме 2 месеца, докато бъде приведено в добро здраве и осиновено.
В средата на месец април в мазе в Лозенец намерихме котка с 4 малки котенца. Погрижихме се за обезпаразитяването и изхранването на семейството. Майката беше кастрирана, когато котенцата навършиха 2 месеца. Две от бебетата бяха осиновени в България, а останалите 2 заедно с майката заминаха за осиновяване в Германия май месец 2009 г.
През месец май намерихме изхвърлена домашна котка, която кастрирахме и която след 2-седмичен престой под наши грижи замина за осиновяване в Германия.
В края на май 2008 година за Германия заминаха 14 котенца и 2 възрастни котки, а майките на котенцата бяха кастрирани и върнати на местата, от които бяха взети.
Май месец за Германия замина и 4 годишен котарак, който беше под наша опека повече от две години.
В началото на юни намерихме 2 женски бездомни котки, едната от които кастрирахме и след седмица престой при нас беше върната на място. Другата беше с изсипан бъбрек, но скоро беше родила и трябваше да почакаме с операцията и лечението. Когато намерихме и котенцата, се погрижихме за майката и 5-те й бебета до навършване на 4 месеца на котенцата. Междувременно оперирахме майката, за да й бъде наместен бъбрека и успоредно с това беше кастрирана.
Юни месец намерихме и пострадало от кола или кучета двумесечно женско коте с почти некротизирало задно краче. След почти едномесечно лечение в специализирана клиника и още месец грижи от наша страна котето се възстанови и в крайна сметка загуби само два пръста на крачето и замина за осиновяване в Германия. Същият месец намерихме и две котенца със силно увредени от ринотрахеит очи, които също лекувахме и обгрижвахме 2 месеца преди да станат подходящи за осиновяване.
Юни месец намерихме две изхвърлени домашни котенца, за които се погрижихме докато станат готови за осиновяване. По същото време намерихме и ослепяло в следствие на прекаран ринотрахеит женско котенце на месец и половина. Освен тежката вирусна инфекция, изразяваща се в проблеми с горните дихателни пътища и очите, котето беше и с тежка микроспория, която лекувахме в продължение на месеци преди да можем да го дадем в добро здраве на осиновителите му. Средата на юни намерихме изхвърлени 5 невръстни котенца на по 10 дни, които се опитахме да отгледаме без майка със специално мляко за новородени котенца. От тях за съжаление оцеля само едно котенце, което месец и половина по-късно отпътува за осиновяване в Германия.
Юли месец намерихме котка с микроспория, която се беше предала и на 6-те й котенца. Лечението продължи над 2 месеца. След това котенцата бяха изпратени за осиновяване в Германия, а котката кастрирана и върната на мястото, където я намерихме. По същото време намерихме котка, пострадала тежко от кола, която не можеше да си движи задните крака, но беше с добри прогнози да проходи и в рамките на няколко месеца проведохме курсове на лечение с Нивалин. Когато котката стана в достатъчно добро здраве и състояние, за да бъде осиновена, я изпратихме в Германия. Заедно с нея заминаха котенце успешно лекувано от продължителна диария, друго което беше почти без козина в следствие на гъбична инфекция по цялото тяло, както и две котенца, намерени 2 месеца по-рано изхвърлени в кашонче, и които също изкараха вирусно заболяване.
Август месец на околовръстното шосе намерихме изпосталяла и дехидратирана изгубена или изхвърлена сиамска котка на възраст около 8 години по мнение на ветеринарните лекари. Освен споменатото по-горе, котката беше с микроспория. Наложи се да я лекуваме и гледаме в продължение на 2 месеца преди да бъде в добра кондиция за осиновяване. В края на септември котката замина за осиновяване в Германия, след като нито беше потърсена от бившите си собственици, нито се намериха нови осиновители за нея в България. Заедно с нея пътуваха и 2 котенца, които бяхме намерили осиротели на 2-седмична възраст и които бяхме отглеждали в продължение на 2,5 месеца.
На 02.08.2008 г. за Мюнхен заминаха 3 котила с общо 16 малки котенца и 3 възрастни котки.
Август месец за Германия замина и котарак, който беше при нас в продължение на 6 месеца. Той беше с множество травми и счупвания. Бяха му счупени два крака. В последствие получи и възпаление на костта от пирона. В следствие на продължителното лечение с антибиотици хвана гъбички, но в крайна сметка беше излекуван, стабилизиран и в добро здраве замина за осиновяване в чужбина. Заедно с него заминаха 3 млади котета на по 4-5 месеца, както и няколкогодишен котарак, чиято стопанка не можеше да се грижи повече за него поради големия брой животни, които отглеждаше.
По различно време и на различни места в района на Младост 3 намерихме 2 котенца, които бяха осиновени. Едното от тях беше лекувано преди това от диария.
В края на август намерихме котка със счупен таз и тежка фрактура на едно от задните крачета. Котката претърпя серия от операции, като междувременно беше при нас в продължение на 4 месеца преди да бъде осиновена. Когато я намерихме, имаше и 2 котенца на по 2 месеца. Едното веднага намери дом, а другото беше при нас един месец, след което замина за Швейцария заедно с още едно наше котенце. По същото време намерихме изхвърлена домашна котка в напреднала бременност. След посещение при ветеринарен лекар се оказа, че котката даже е преносила и ще се наложи медикаментозно стимулиране на раждането. След като и това не помогна, се наложи секцио. Успоредно с това котката беше и кастрирана. Родиха се 5 котенца. Бяха погълнали околоплодна течност и след 6-часово реанимиране едно от малките почина. Цялото котешко семейство беше под нашите грижи в продължение на 5 месеца, докато котенцата и котката бъдат осиновени.
На 3 септември за Германия отпътуваха котка и 4 котенца, за които се бяхме грижили 2 месеца, докато котенцата поотраснат и майката мине всички необходими тестове и изследвания, тъй като беше със съмнение за вирусен перитонит. За щастие работната диагноза беше отхвърлена от тестовете. Септември месец за Германия замина и тигрова котка, намерена на улицата, кастрирана и подготвена от нас за осиновяване с всички необходими обезпаразитявания и ваксини.
В края на септември под една паркирана кола намерихме женско котенце с пострадал от кучета заден крак и наполовина откъснато уше. Котето се лекува и укрепва под нашите грижи в продължение на 2 месеца и ноември беше осиновено от добри хора.
Междувременно септември месец в Красна поляна кастрирахме 4 женски котки и един мъжки котарак. Котаракът беше и без едно око и се наложи и операция на окото. Едно от женските котета беше с откъсната опашка и се наложи да му бъдат отстранени няколко прешлена от опашката, и да бъде лекувана инфекцията. Женските котки бяха върнати обратно по местата им в квартала, а котаракът на по-късен етап замина за Германия за осиновяване.
Октомври месец намерихме женска котка във видимо много лошо здравословно състояние – слаба, с кожни проблеми и анемия. Въпреки последвалото симптоматично лечение котката почина 10 дена по-късно. Аутопсията показа, че котката е имала тумор на черния дроб.
Септември месец намерихме котка с много тежък мастит след като беше изгубила всичките си котенца. Котката беше лекувана, кастрирана и върната на място.
На 26 октомври за Германия замина младо коте на 4 месеца заедно с котка-инвалид. Котката беше лекувана с Нивалин в продължение на няколко месеца. За Германия замина, за да й бъде направена сложна операция на гръбначния стълб и в последствие да бъде осиновена.
Ноември месец по различно време и на различни места намерихме две едномесечни котенца. Едното от тях беше осиновено бързо, а другото почина вследствие на тежка диария.
На 7 ноември за осиновяване в Германия отпътуваха 3 котки.
На 15 ноември отново за Германия заминаха 6 млади котета на по 4-5 месеца, а едно двумесечно котенца беше осиновено от чужди граждани в България.
На 22 ноември за Германия замина една женска котка.
Ноември месец при нас попадна изоставена от стопаните си персийска котка, която въпреки грижите и старанието на новите си собственици по-късно почина от вирусен перитонит.
На 6.12.2008 г. за Германия заминаха сляпа котка и 7 котенца. Едно от котенцата беше с деформация след счупване на едното предно краче.
На 15.12.2008 г. за Мюнхен замина бял глух котарак с уретростомия, който никой в България не пожела да осинови, въпреки че с подходящо хранене котаракът би имал напълно нормален и дълъг живот. Той беше под нашите грижи в продължение на месец.
На 17.12.2008 г. за Франкфурт заминаха изхвърлен домашен котарак, намерен от нас на улицата, докато ровеше в кофите за боклук за храна, млад мъжки котарак, който намерихме с разпорено коремче, коте без едно око и 4 млади (6-месечни) мъжки и женски котета.

Мария Димитрова
Председател на сдружение „Приятели на котката”
01.07.2009 г.
София 

Няма коментари: