Google Website Translator Gadget

вторник, 19 април 2011 г.

Годишен отчет за дейността на сдружението: 2009

Годишен отчет за 2009 година за дейността  на Сдружение „Приятели на котката”
През 2009 година под грижите на членовете на сдружението бяха повече от 300 котки. Имахме много случаи на пострадали котета с тежки травми, намерени на улицата, доста случаи на бездомни котета, заболели от инфекции, поради окаяния начин на живот, който са водили навън. За съжаление доста нуждаещи се котета попадаха при нас поради човешката немарливост – имахме 3 случая на хора-събирачи на животни през 2009 година, които са отглеждали много животни в ужасни, мизерни условия. Намерихме немалко домашни котки, извърлени от бившите си собственици. За съжаление имахме и няколко смъртни случая на котки с тежки заболявания, на които се оказа невъзможно да спасим живота.
Общо 195 котки намериха осиновители в България и Германия. За всички тях ние се погрижихме да бъдат обезпаразитени вътрешно и външно, ваксинирани, а тези на подходяща възраст и кастрирани. Почти половината от тези котки имаха нужда от някакво лечение във ветеринарна клиника и им беше необходимо да поживеят във временен дом, за да бъдат напълно готови за осиновяване.
За осиновяване в Германия бяха изпратени голям брой котки, за които липсваше интерес тук и които в общия случай бяха с някаква инвалидност и имаха нужда от любящи стопани без предразсъдъци. За тях допълнително Сдружението пое международния паспорт, чипирането и самолетното карго.
Също така през годината бяха кастрирани и върнати по места в град София над 100 котки.
През годината Сдружението участва в няколко граждански инициативи, целящи да предизвикат вниманието на обществото към проблемите за превенция на жестокостта спрямо животните, както и за отговорното отношение към домашните любимци и насърчаване на осиновяването на безпородни котки.
Старали сме се много внимателно да подбираме осиновители на нашите котки и котенца, преди всичко за да им намерим сигурен дом с много обич, но и също за да насърчим отговорността при вземане на нов любимец.
Всички котки, за които сме се грижили, остават следа в сърцата ни, но има някои, които са специални и изпитваме голямо удовлетворение, че сме успели да им помогнем.
През март 2009 година изпратихме за осиновяване във Франкфурт една слепичка котка. Тя стана пълноценен домашен любимец и по нищо не личеше, че всъщност не вижда.
През юни за Франкфурт замина котка без уше и краче и нейните 5 бебета.
През юли се погрижихме да спасим изхвърлена домашна котка. Тя беше обезпаразитена, ваксинирана и кастрирана и осиновена от наша доброволка.
През август за Франкфурт замина котаракът Стинки, който беше намерен с наранен крак и в продължение на 3 месеца беше лекуван и обгрижван във временен дом.
През август намерихме котарак със счупен на две преден крак. Той се оказа един от най-трудните ни случаи, беше му направена операция с метална шина, но междувременно тестовете показаха, че е позитивен за т.нар. „котешки спин”. Въпреки незавидното му състояние той беше харесан и осиновен през ноември от семейство в Германия.
През септември за Мюнхен заминаха Богарт- прекарал панлевкопения, Божана – намерена като съвсем малко бебе изхвърлена, Франки – коте без лапичка и ухо, което лекувахме месец и половина.
От септември поехме грижите за коте с тежко увредени очички, което за 2 месеца претърпя три очни операции и в крайна сметка беше щастливо осиновено в Германия.
През октомври за Франкфурт замина Шоко- черен котарак, намерен в критично състояние до кофа за боклук. Той имаше тумор на челюстта, който беше премахнат оперативно и беше лекуван от актиномикоза в продължение на два месеца.
През октомври отново намерихме изхвърлена домашна котка, за която направихме всички необходими манипулации и й дадохме втори шанс за истински дом, от където няма да я изхвърлят.
През октомври намерихме дом в България  на полусиамско котенце, намерено в кофа за боклук като сукалче.
През ноември лекувахме две мъжки котенца с инфекция на очите.
Отново през ноември изпратихме за Германия котката Кети, спасена от отравяне с разхвърляна отровна примамка, както и котенце, лекувано от тежка гъбична инфекция. За там заминаха и три котета с по едно ампутирано краче.
След 4 месечно системно лечение на Рафаела - котка с тежка бронхопневмония, тя се оправи и успя да намери свой дом.
За съжаление през ноември загубихме 2 котета от панлевкопения и един възрастен котарак с тежка инфекция.
През същия месец сме се погрижили за кастрацията и лечението на две кучета, едното от които беше простреляно от зложелател.
Ноември беше един забележителен месец, когато котенцето Лучия направи първите си стъпки и проходи успешно. Тя беше намерена напълно неподвижна, с парализирани 4 крайници. При първия преглед лекарите дадоха предложение за евтаназия, но решихме да й дадем шанс. След 4 месеца лечение с медикаменти и физиотерапия тя се раздвижи напълно, само едната й предна лапичка остана не на 100% функционална. Беше осиновена в Мюнхен от прекрасно семейство.
През декември бяха направени ортопедични операции на две котета, пострадали от коли. След възстановяването си те също намериха осиновители.
Това са само някои от върволицата случаи  на нуждаещи се котки, за които сме се грижили през 2009 година. Благодарим за безценната подкрепа на доброволците, за предоставените временни домове, за даренията на съмишлениците ни, за безсънните нощи на тези от нас, които обгрижваха тежко болните котета.  Благодарим на семействата, станали осиновители на котета. С ваша помощ в крайна сметка можем да изпитаме удовлетворението, че сме спасили и дали нов живот на толкова много котета.
Надяваме се, че ще продължите да ни подкрепяте, за да можем ние от своя страна да продължим борбата да помагаме на нуждаещи се бездомни котки. Имаме голяма нужда от дарения, както и от доброволци за временни домове.
С уважение,
Мария Димитрова
Председател на сдружение „Приятели на котката”
01.10.2010 г.
София

Няма коментари: