Google Website Translator Gadget

вторник, 19 април 2011 г.

Годишен отчет за дейността на сдружението: 2007

Годишен отчет за дейността на Сдружение „Приятели на котката” за 2007 година
На 13.01.2007 година се проведе първото по рода си Зооекспо в музея „Земята и хората”, на което Сдружението ни представи 25 котки и котенца, от които успешно бяха задомени 11. Останалите бяха върнати на временните им попечители.
На второто Зооекспо, което се проведе на 25.06 зад паметника на Съветската армия в Парка на свободата са представени 40 котки и котенца .От тях задомени са 4 котенца.
В България по различно време през годината са задомени 25 малки и големи котета.
Май месец 2007 година 7 малки котенца и една голяма котка бяха изпратени за осиновяване в Швейцария. Отделно от тях за Швейцария замина една женска котка с хроничен ринотрахеит, която вече е успешно задомена там.
През юни са иззети 12 котки от събирачка на животни в центъра на София – 2 от тях са починали в следствие на болести, 10 са задомени в България, Германия и Швейцария (3 в Швейцария, 1 в Германия). Междувременно всички котки в къщата са неколкократно обезпаразитени. На една от тях е проведено лечение за краста и гъбички. На други 2 също е оказана медицинска помощ. Един от младите мъжки котараци беше лекуван продължително време от астма. Един от котараците беше опериран, тъй като в следствие на стрелба по него беше без едно око и с дупка на небцето.
В квартал Манастирски ливади 6 женски и мъжки котки са кастрирани и върнати обратно.
В квартал Красна поляна след като са задомени 7 малки котенца, майката е кастрирана и върната на мястото, от което е взета.
Август месец 8 котки бяха изпратени за осиновяване в Швейцария.
От възрастна жена в Люлин е взета сиамска котка с множество тумори на млечните жлези. Котката беше нежелана от стопаните си. След няколко операции и продължително лечение котката беше изпратена и осиновена в Германия.
В началото на септември 2007 година от апартамента на починала възрастна жена в Люлин след многократни опити са извадени 7 възрастни и 2 малки котета. Малките котета са обезпаразитени и пуснати в междублоковото пространство, тъй като бяха крайно несоциализирани. Възрастните котки са кастрирани. Една от тях беше с изключително тежка мукометра и въпреки операцията не оживя. Един от възрастните котараци беше с тежки чернодробни проблеми и въпреки продължителното лечение също почина. Една котка и един котарак са осиновени в Германия, а останалите 3 животни са настанени при човек в България като разходите за храна и тоалетна се поемат от Сдружението.
През септември 2007 година от апартамента на починала възрастна жена бяха взети 2 котки – майка и дъщеря, съответно на 5 и 1 година. Майката беше с огромен тумор на млечните жлези в следствие на третиране с хормонални препарати против разгонване. Въпреки незабавната операция за отстраняването на тумора, котката почина след неколкодневното последвало лечение в следствие на злокачествения аденом. Другата котка беше кастрирана и изпратена в Германия и настанена в приют, където очаква да бъде осиновена.
На котарак блъснат лошо от кола и оставен без преглед и лечение от стопанисващите го е оказана ветеринарна помощ, но за жалост разбрахме за случая и се намесихме твърде късно и котарака почина.
Възрастен котарак намерен в безпомощно състояние на улицата след преглед беше диагностициран с тежка чернодробна недостатъчност и въпреки опитите за коригиране на състоянието му, почина в клиника.
Октомври месец беше пуснат първия ни сайт, на който бяха обявени котките, търсещи дом.
Декември 2007 година получихме сигнал от хора в Дружба за множество котки затворени в общо мазе на блок, където са нежелани и са обект на насилие. След множество посещения са хванати общо 19 котки. Един млад котарак вече беше отровен с антифриз и почина в лекарския кабинет малко след като го занесохме на лечение. Много от котките бяха с инфекции на горните дихателни пътища и изкараха курс на лечение в клиника, където бяха на стационар. Всички котки бяха кастрирани (с изключение на няколко малки 3 месечни котета, чиято възраст не позволяваше такава манипулация). 2 котки, които преценихме, че не подлежат на социализация бяха пуснати на безопасно място, където редовно получават храна. 2 котки са настанени при човек, като сдружението поема разходите за храна и тоалетна. Малките котенца и 5 от големите са задомени в България. Останалите са изпратени за осиновяване в Германия в различни приюти.
На няколко котенца е проведено лечение на очите и лечение от ринотрахеит в клиника и после са върнати на местата, от които са взети.
На различни места в София сме кастрирали и върнали обратно около 30 котки.
Мария Димитрова
Председател на сдружение „Приятели на котката"
09.08.2008г.
София