Google Website Translator Gadget

петък, 29 април 2011 г.

четвъртък, 28 април 2011 г.

Ягода: обратно в приемния дом - УРА!

Имаме чудесни новини от приемната майка на Ягодката:
познайте кой е вкъщи? Качена снимка

вече ходи много по-стабилно, външният фиксаж на дясното краче го няма, а отношението към каките е правилното - ае у лево Качена снимка

сладкото ми ждирбилидунценце Качена снимка
Прикачена снимка
Прикачена снимка
Прикачена снимка

6 часа: новата ни голяма любов

Защо, според вас, този прекрасен оранжев котак се казва 6 часа?

Докато разгадаете загадката, с радост ви съобщаваме, че вече е във временен дом, кастриран, обезпаразитен. с паспорт и ваксина. Очакващ вас и новия си дом :)

Чудно коте е! Добър с хора, с котки, от кучета страх няма. Мечта!Хайде, наредете се на опашка :)

понеделник, 25 април 2011 г.

6 котки търсят дом: остана само една незадомена


Само тя остана без дом... Никой ли не я иска?

В момента е в приемен дом.

Красавицата Марион остава завинаги в приемния си дом :)!

неделя, 24 април 2011 г.

Перси: не биваше да бързаме да го хвалим

След като от приемния дом на Перси ни писаха, че е излизал навън ги помолихме:
Персчо е ваксиниран на 6-ти този месец. Моля те, задръж малко с разходките, че ме е страх да не лепне някоя болест. И внимавай да не го изпуснеш от каишката и да хукне нанякъде :md_064: . Котките са ужасно любопитни същества и точно от това им идват най-големите проблеми.
Радвамсе, че имате прогрес и по отношение на хигиената. Явно наистина е било заради пълнителя.
Да, но тъкмо го похвалихме за хигиенните навици и ето какво писа Веси:


Моя грешка, извинявам се, спирам да го пускам навън. Той и не е ходил чак толкова де, до беседката и до долния етаж на къщата. Иначе му слагах нагръдник и повод - нямаше как да избяга според мен. Нагръдника го купих за зайчето преди доста време, обаче не мога да му го сложа и затова поне котьо го сефтоса :smile:
Иначе за тоалетната - пак сме на изходна позиция. Първите две ходения са в тоалетната и после всичко е извън нея.
Ето две шарени снимки от нас и отиваме да ядем козунаци (само аз, той ще гледа :db_046: )
Прикачена снимка Прикачена снимка
Само гледа лошо фотото, иначе е душичка.

събота, 23 април 2011 г.

Перси: честити Великденски празници!

Котьо и аз ви честитим Великденските празници!
Котаранчо е много добре, тотално се отпусна, иска да излиза навън и аз го пускам по двора, обаче вързан на каишка :db_046: Много му е странно, че това въженце си позволява да го командва, обаче пък на мен ми е по-спокойно.
Иначе имаме нормално съжителство с кучето. Стоят си в една стая и или се наблюдават с по едно око, или изобщо не се отразяват. Снощи котето забрави явно, че кучо спи и отиде в леглото на боксера. Аз пристигнах веднага, но те се изгледаха и котето се оттегли с достойнство. Кучето изобщо не мръдна. :af_089:
Миенето с оцет само накара Перси да препикава по-интензивно, но от снощи сме с тоалетна с камъчета и засега я използва. Стискайте палци :ab_041:
Като боядисам днес яйцата и може да направим две три снимки сред великденските яйца да ви го покажа.

P.S. На всички коткари ли са им изподрани ръцете??? Моите вече са!

Вени, и тя отлетя

Вени отлетя днес за Германия заедно с Одри, Топчо и Каси :smile:. По целия път до летището ни пя в колата и оплаква съдбата си на принудително запряна в клетка котка като не пропускаше и да протяга жално лапички през решетките :ab_041:.
Сърдечно благодаря на всички, които помогнаха да осъществим пътуването им - Polence, grima, iglub, dikari, buddy28, Arha, cocoa, in_none и Любо :rc_036: . Последните двама ми оказаха безценна помощ днес със събирането на котките от приемните им домове и с това, че ни откараха всички дружно на летището. Без тях просто нямаше да мога да се оправя. Благодаря и на deni_avr, която ми изтърпя вчера паник-атаките и ми помогна с писането на писмата за емигрантчетата, когато вече си бях забравила граматиката от зор и на grima, която помогна с превода им на немски. Благодаря и на Ирена и на Bushkata, които се грижиха за нея докато дойде време да пътува. Хора, страхотни сте! Заедно е много по-лесно и по-приятно!

Одри-заешкото сърчице замина

Одри-заешкото сърчице замина днес за Германия. Тя се оказа много чувствително на промени коте и на мен ми е ужасно притеснено как ще и се отрази пътуването и промяната, но горещо се моля всичко с нея да е наред и много скоро да има свой собствен дом и хора само за нея. Наистина ще ми липсва обаче ... винаги ще поглеждам към мястото, на което цели 2 години я хранех и живееше :dh_188:. Дано драстичната ми намеса в съдбата и да е само за добро!
Сърдечно благодаря на всички, които помогнаха да осъществим пътуването - Polence, grima, iglub, dikari, buddy28, Arha, cocoa, in_none и Любо :rc_036: . Последните двама ми оказаха безценна помощ днес със събирането на котките от приемните им домове и с това, че ни откараха всички дружно на летището. Без тях просто нямаше да мога да се оправя. Благодаря и на deni_avr, която ми изтърпя вчера паник-атаките и ми помогна с писането на писмата за емигрантчетата, когато вече си бях забравила граматиката от зор и на grima, която помогна с превода им на немски. Благодаря и на Светла за приемния дом и грижите за Одри!

Топчо литна към по-щастливо бъдеще!

Най-сетне мога да си отдъхна и да споделя как се развиха нещата с каргото котки :smile:. Децата излетяха по живо по здраво и кацнаха във Франкфурт без закъснения този път.
Сърдечно благодаря на всички, които помогнаха да осъществим пътуването им - Polence, grima, iglub, dikari, buddy28, Arha, cocoa, in_none и Любо :rc_036: . Последните двама ми оказаха безценна помощ днес със събирането на котките от приемните им домове и с това, че ни откараха всички дружно на летището. Без тях просто нямаше да мога да се оправя. Благодаря и на deni_avr, която ми изтърпя вчера паник-атаките и ми помогна с писането на писмата за емигрантчетата, когато вече си бях забравила граматиката от зор и на grima, която помогна с превода им на немски. Дано не пропускам някой от множеството участници в това мероприятие неволно. Хора, страхотни сте! Заедно е много по-лесно и по-приятно!

вторник, 19 април 2011 г.

Изоставен персиец търси нов дом

Историята е от ежедневните така да се каже. Днес ми се обадиха нашите лекари, за да споделят за новата си придобивка - поотраснал кастриран персиец. Отидох да го видя и наснимам и на място разбрах следните детайли. Котаракът е бил на семейство с деца. По думите на бившия собственик нападал децата и това е причината да не го искат. Взима го техният ветеринарен лекар, който го касттрира и прибира в дома си. Там котето пребивава буквално само дни преди и те да решат да го разкарат - изсъскал бил на детето. А сега да кажа и аз какво видях ... Котето не само не прояви агресия, когато го извадихме за снимки и оглед ми направо изглеждаше отегчено. Никой от лекарите и гледачите в клиниката не е имал проблем, когато е трябвало да го обслужва. Изводите май са ясни от само себе си. Котаракът има нужда от дом или без деца или с деца, но такива, чиито родители са се погрижили да им обяснят, че котките са живи същества със своите емоции, симпатии, антипатии, настроения и нужда от малко лично пространство, а не плюшени играчки. Освен това и аз и ветовете смятат, че дори да е имал моментни и редки пристъпи на по-рязко държание, то след кастрацията тези неща съвсем ще изчезнат с малко търпени (просто нивата на хормоните не спадат мигновено след кастрацията).
И така! Като за начало търсим приемен дом, за да не стои затворен в клетка, а после и постоянен с хора, които ще го обичат и уважават!

БЕЗПЛАТНИ КАСТРАЦИИ

Един от начините всеки да помогне за бързото овладяване на популациите от бездомни животни е като кастрира кучетата или котките, за които се грижи на улицата, в парка, пред блока. В София от няколко години се предлагат безплатни кастрации за бездомни животни.
София
- Анимал Рескю София - Приют Богров, 02/4837015, 0884 125 670, http://arsofia.org/bg/
- Немски кастрационен център - Студентски град - ВМФ на ВЛТУ 02/962 17 67, 0888 727 514 (във ваканция от 15 юни до 1 септември)
- Сдружение "Германо-българска помощ за животните" - приют „Надежда”, кв. „Хладилника” 02/962 42 19
- ОП "Екоравновесие" - тел. за кастрации - 02/9314160, 02/9314164
Казанлък
Австрийско-български приют - д-р Мирев - 0888 889 557
Добрич
Сдружение "Германо-българска помощ за животните" - 058/ 601 331
Шумен
Сдружение "Германо-българска помощ за животните" - 054/ 866 934
Русе
Сдружение "Германо-българска помощ за животните" - 082/ 841 281

КАСТРАЦИИ С НАМАЛЕНИЕ В СОФИЯ
Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" - ул. "Княз Борис I" N125, тел. 02/929 80 29; 0896 604 835
Ветеринарна клиника "Доверие" - ул. "Любен Каравелов" N10, тел. 0887 143 091
Ветеринарна клиника "Бест Вет" - кв. Стрелбище, ул. "Нишава" 113 A; тел. 02/958 8130
Д-р Надежда Златева, кв. Редута, ул. "Иларион Дагостинов" 21; тел. 870 44 64, моб. 0888 934 509
Д-р Чернева, клиника ИТА ВЕТ - кв. Лозенец, ул. 'Лозенска планина' 14, тел. 0888 710 785, 0888 586 162, 02/963 29 65
Доц. Богдан Аминков, кв. Красно Село, ул. "Царево Село" 13; моб. 08 88 712 116

Котки и котенца търсят дом

Ако искате да станете осиновител на едно чаровно създание, ако искате просто да помогнете като станете приемно семейство, ако искате да дадете шанс за един по-добър живот на мъркащи пухчета свържете се с нас на cat.friends.bg@gmail.com
Всички котенца са спасени от улицата, където ги дебнат различни опасности - профучаващи коли, кучета, дори хора с непоносимост към животните и зверско отношение към тях. Всички тези, чиито галерии са тук, са били прибрани от нашето Сдружение защото са били в беда. Някои от тях вече наранени, други заплашвани от насилие или смърт, трети останали без майка по някаква причина, четвърти ...... пети ..... много разнообразни са техните истории и не можем да изброим всичките, но вярваме, че нашите усилия са си заслужавали. Трудът, който сме вложили в тяхното спасяване не е бил напразно. Дадохме им подслон, медицински грижи на нуждаещите се, и най-вече времето и сърцата си в името на тяхното спасение. Ден след ден те растат пред очите ни, страдаме с техните страдания и се забавляваме с щуротиите им, но това не им е достатъчно. Те имат право на шанс! Шанс за един пълноценен живот, в който ще получат любовта Ви и ще дадат своята в замяна. Те знаят как да обичат - по своему, по котешки. Времето, живота Ви, прекаран в компанията на едно мъркащо същество не може да се сравни с нищо друго!
Процедура по осиновяване
1. Осиновители могат да бъдат само пълнолетни лица.
2. С кандидатите за осиновители се провежда събеседване по електронна поща или лично;
3. Котки и котета се дават за осиновяване само в град София поради съображения за поддържане на личен контакт с осиновителите.
4. При одобрение на кандидатурата в деня на осиновяването се подписва "Договор за осиновяване";
5. Всяко коте се осиновява срещу 25 лева, като тези средства отиват за финансиране дейността на Сдружението и покриват част от разходите по подготовката на животното за осиновяване (обезпаразитяване, кастриране, ваксиниране и т.н.)

Годишен отчет за дейността на сдружението: 2009

Годишен отчет за 2009 година за дейността  на Сдружение „Приятели на котката”
През 2009 година под грижите на членовете на сдружението бяха повече от 300 котки. Имахме много случаи на пострадали котета с тежки травми, намерени на улицата, доста случаи на бездомни котета, заболели от инфекции, поради окаяния начин на живот, който са водили навън. За съжаление доста нуждаещи се котета попадаха при нас поради човешката немарливост – имахме 3 случая на хора-събирачи на животни през 2009 година, които са отглеждали много животни в ужасни, мизерни условия. Намерихме немалко домашни котки, извърлени от бившите си собственици. За съжаление имахме и няколко смъртни случая на котки с тежки заболявания, на които се оказа невъзможно да спасим живота.
Общо 195 котки намериха осиновители в България и Германия. За всички тях ние се погрижихме да бъдат обезпаразитени вътрешно и външно, ваксинирани, а тези на подходяща възраст и кастрирани. Почти половината от тези котки имаха нужда от някакво лечение във ветеринарна клиника и им беше необходимо да поживеят във временен дом, за да бъдат напълно готови за осиновяване.
За осиновяване в Германия бяха изпратени голям брой котки, за които липсваше интерес тук и които в общия случай бяха с някаква инвалидност и имаха нужда от любящи стопани без предразсъдъци. За тях допълнително Сдружението пое международния паспорт, чипирането и самолетното карго.
Също така през годината бяха кастрирани и върнати по места в град София над 100 котки.
През годината Сдружението участва в няколко граждански инициативи, целящи да предизвикат вниманието на обществото към проблемите за превенция на жестокостта спрямо животните, както и за отговорното отношение към домашните любимци и насърчаване на осиновяването на безпородни котки.
Старали сме се много внимателно да подбираме осиновители на нашите котки и котенца, преди всичко за да им намерим сигурен дом с много обич, но и също за да насърчим отговорността при вземане на нов любимец.
Всички котки, за които сме се грижили, остават следа в сърцата ни, но има някои, които са специални и изпитваме голямо удовлетворение, че сме успели да им помогнем.
През март 2009 година изпратихме за осиновяване във Франкфурт една слепичка котка. Тя стана пълноценен домашен любимец и по нищо не личеше, че всъщност не вижда.
През юни за Франкфурт замина котка без уше и краче и нейните 5 бебета.
През юли се погрижихме да спасим изхвърлена домашна котка. Тя беше обезпаразитена, ваксинирана и кастрирана и осиновена от наша доброволка.
През август за Франкфурт замина котаракът Стинки, който беше намерен с наранен крак и в продължение на 3 месеца беше лекуван и обгрижван във временен дом.
През август намерихме котарак със счупен на две преден крак. Той се оказа един от най-трудните ни случаи, беше му направена операция с метална шина, но междувременно тестовете показаха, че е позитивен за т.нар. „котешки спин”. Въпреки незавидното му състояние той беше харесан и осиновен през ноември от семейство в Германия.
През септември за Мюнхен заминаха Богарт- прекарал панлевкопения, Божана – намерена като съвсем малко бебе изхвърлена, Франки – коте без лапичка и ухо, което лекувахме месец и половина.
От септември поехме грижите за коте с тежко увредени очички, което за 2 месеца претърпя три очни операции и в крайна сметка беше щастливо осиновено в Германия.
През октомври за Франкфурт замина Шоко- черен котарак, намерен в критично състояние до кофа за боклук. Той имаше тумор на челюстта, който беше премахнат оперативно и беше лекуван от актиномикоза в продължение на два месеца.
През октомври отново намерихме изхвърлена домашна котка, за която направихме всички необходими манипулации и й дадохме втори шанс за истински дом, от където няма да я изхвърлят.
През октомври намерихме дом в България  на полусиамско котенце, намерено в кофа за боклук като сукалче.
През ноември лекувахме две мъжки котенца с инфекция на очите.
Отново през ноември изпратихме за Германия котката Кети, спасена от отравяне с разхвърляна отровна примамка, както и котенце, лекувано от тежка гъбична инфекция. За там заминаха и три котета с по едно ампутирано краче.
След 4 месечно системно лечение на Рафаела - котка с тежка бронхопневмония, тя се оправи и успя да намери свой дом.
За съжаление през ноември загубихме 2 котета от панлевкопения и един възрастен котарак с тежка инфекция.
През същия месец сме се погрижили за кастрацията и лечението на две кучета, едното от които беше простреляно от зложелател.
Ноември беше един забележителен месец, когато котенцето Лучия направи първите си стъпки и проходи успешно. Тя беше намерена напълно неподвижна, с парализирани 4 крайници. При първия преглед лекарите дадоха предложение за евтаназия, но решихме да й дадем шанс. След 4 месеца лечение с медикаменти и физиотерапия тя се раздвижи напълно, само едната й предна лапичка остана не на 100% функционална. Беше осиновена в Мюнхен от прекрасно семейство.
През декември бяха направени ортопедични операции на две котета, пострадали от коли. След възстановяването си те също намериха осиновители.
Това са само някои от върволицата случаи  на нуждаещи се котки, за които сме се грижили през 2009 година. Благодарим за безценната подкрепа на доброволците, за предоставените временни домове, за даренията на съмишлениците ни, за безсънните нощи на тези от нас, които обгрижваха тежко болните котета.  Благодарим на семействата, станали осиновители на котета. С ваша помощ в крайна сметка можем да изпитаме удовлетворението, че сме спасили и дали нов живот на толкова много котета.
Надяваме се, че ще продължите да ни подкрепяте, за да можем ние от своя страна да продължим борбата да помагаме на нуждаещи се бездомни котки. Имаме голяма нужда от дарения, както и от доброволци за временни домове.
С уважение,
Мария Димитрова
Председател на сдружение „Приятели на котката”
01.10.2010 г.
София

Годишен отчет за дейността на сдружението: 2008

Годишен отчет за 2008 година за дейността на Сдружение "Приятели на котката"

През 2008 година под грижите на членовете на сдружението бяха повече от 250 котки. Някои от тях бяха намерени на улицата, в състояние, което застрашава живота и оцеляването им, а други попаднаха под опеката ни след изоставяне от бившите си стопани.
Общо 151 котки намериха осиновители в България и Германия, след като бяха отглеждани известно време при нас под формата на временен дом, бяха напълно излекувани, обезпаразитени външно и вътрешно, ваксинирани, а тези на подходяща възраст и кастрирани. За осиновяване в Германия бяха изпратени голям брой котки, за които липсваше интерес тук и които в общия случай бяха с крехко здраве и имаха нужда от любящи стопани без предразсъдъци. За тях допълнително Сдружението поема международния паспорт, чипирането и въздушното карго.
Също така през годината бяха кастрирани и върнати по места в града около 100 котки. За съжаление имахме и няколко смъртни случая на котки с тежки заболявания, на които се оказа невъзможно да спасим живота.
В началото на 2008 година приключихме започналия предходната година случай с котките затворени в общи мазета в Дружба 2. След продължително лечение на кожни и респираторни проблеми бяха осиновени последните 2 мъжки котета от там Леополд на 10.01.2009 и Лео на 12.01.2009.
От вътрешен двор в центъра на София взехме и лекувахме от ринотрахеит малко женско котенце, което малко по-късно беше осиновено. От същото място взехме 8-месечни мъжко и женско коте. И двете бяха своевременно кастрирани, а мъжкото и лекувано от настинка. Женското коте беше осиновено в България. след като беше под наши грижи в продължение на месец. Мъжкото замина за Германия. след като го отглеждахме и лекувахме в продължение на два месеца и половина. От същото място взехме за кастрация женска котка, която след като преседя при нас 10 дена след операцията за наблюдение беше върната обратно.
В края на януари 2008 г. за Германия заминаха 5 котки – последните 4 от случая в Дружба, за които се грижихме и лекувахме един месец (една от котките беше с изтекло око и се наложи операция на окото) и един котарак, който отглеждахме почти една година.
На 16.02.2008 г. за Берлин заминаха 6 котки. Сред тях беше и сиамската котка, която ни беше предоставена от собствениците си с тумори на млечните жлези и възпаление на матката още през есента на 2007 г.
В края на февруари взехме от един магазин за хранителни стоки котка с 4 котенца и ги настанихме в приемен дом. Котенцата бяха осиновени, когато навършиха 2 месеца, а котката беше кастрирана и върната обратно в квартала, от който я взехме.
На 26.04.2008 г. за Германия замина котка, която 2 седмици по-рано намерихме блъсната от кола и на която се наложи операция, защото беше с разкъсване на коремната стена. Заедно с нея замина котка, която отглеждахме от лятото на 2007 г., след като възрастната й стопанка беше починала, както и котка, която 2 месеца по-рано бяхме намерили с изключително тежка гъбична инфекция и бяхме лекували.
В началото на април 2008 г. прибрахме от една улична шахта котка с две котенца, тъй като и двете бебета бяха с тежко възпаление на очите, а майката с инфекция на горните дихателни пътища. Грижихме се за семейството в продължение на 2 месеца, докато ги излекуваме, стабилизираме, обезпаразитим и ваксинираме, така че да са готови за осиновяване.
По същото време намерихме и изхвърлена домашна котка в много лошо здравословно състояние – слаба, с хрема и кашлица. Котката беше на лечение в специализирано заведение в продължение на 10 дни, след което за нея се грижихме ние в рамките на почти един месец, докато стане готова за осиновяване.
В средата на февруари месец на Орлов мост намерихме младо женско коте с колапс на белия дроб, което отглеждахме и лекувахме 2 месеца, докато бъде приведено в добро здраве и осиновено.
В средата на месец април в мазе в Лозенец намерихме котка с 4 малки котенца. Погрижихме се за обезпаразитяването и изхранването на семейството. Майката беше кастрирана, когато котенцата навършиха 2 месеца. Две от бебетата бяха осиновени в България, а останалите 2 заедно с майката заминаха за осиновяване в Германия май месец 2009 г.
През месец май намерихме изхвърлена домашна котка, която кастрирахме и която след 2-седмичен престой под наши грижи замина за осиновяване в Германия.
В края на май 2008 година за Германия заминаха 14 котенца и 2 възрастни котки, а майките на котенцата бяха кастрирани и върнати на местата, от които бяха взети.
Май месец за Германия замина и 4 годишен котарак, който беше под наша опека повече от две години.
В началото на юни намерихме 2 женски бездомни котки, едната от които кастрирахме и след седмица престой при нас беше върната на място. Другата беше с изсипан бъбрек, но скоро беше родила и трябваше да почакаме с операцията и лечението. Когато намерихме и котенцата, се погрижихме за майката и 5-те й бебета до навършване на 4 месеца на котенцата. Междувременно оперирахме майката, за да й бъде наместен бъбрека и успоредно с това беше кастрирана.
Юни месец намерихме и пострадало от кола или кучета двумесечно женско коте с почти некротизирало задно краче. След почти едномесечно лечение в специализирана клиника и още месец грижи от наша страна котето се възстанови и в крайна сметка загуби само два пръста на крачето и замина за осиновяване в Германия. Същият месец намерихме и две котенца със силно увредени от ринотрахеит очи, които също лекувахме и обгрижвахме 2 месеца преди да станат подходящи за осиновяване.
Юни месец намерихме две изхвърлени домашни котенца, за които се погрижихме докато станат готови за осиновяване. По същото време намерихме и ослепяло в следствие на прекаран ринотрахеит женско котенце на месец и половина. Освен тежката вирусна инфекция, изразяваща се в проблеми с горните дихателни пътища и очите, котето беше и с тежка микроспория, която лекувахме в продължение на месеци преди да можем да го дадем в добро здраве на осиновителите му. Средата на юни намерихме изхвърлени 5 невръстни котенца на по 10 дни, които се опитахме да отгледаме без майка със специално мляко за новородени котенца. От тях за съжаление оцеля само едно котенце, което месец и половина по-късно отпътува за осиновяване в Германия.
Юли месец намерихме котка с микроспория, която се беше предала и на 6-те й котенца. Лечението продължи над 2 месеца. След това котенцата бяха изпратени за осиновяване в Германия, а котката кастрирана и върната на мястото, където я намерихме. По същото време намерихме котка, пострадала тежко от кола, която не можеше да си движи задните крака, но беше с добри прогнози да проходи и в рамките на няколко месеца проведохме курсове на лечение с Нивалин. Когато котката стана в достатъчно добро здраве и състояние, за да бъде осиновена, я изпратихме в Германия. Заедно с нея заминаха котенце успешно лекувано от продължителна диария, друго което беше почти без козина в следствие на гъбична инфекция по цялото тяло, както и две котенца, намерени 2 месеца по-рано изхвърлени в кашонче, и които също изкараха вирусно заболяване.
Август месец на околовръстното шосе намерихме изпосталяла и дехидратирана изгубена или изхвърлена сиамска котка на възраст около 8 години по мнение на ветеринарните лекари. Освен споменатото по-горе, котката беше с микроспория. Наложи се да я лекуваме и гледаме в продължение на 2 месеца преди да бъде в добра кондиция за осиновяване. В края на септември котката замина за осиновяване в Германия, след като нито беше потърсена от бившите си собственици, нито се намериха нови осиновители за нея в България. Заедно с нея пътуваха и 2 котенца, които бяхме намерили осиротели на 2-седмична възраст и които бяхме отглеждали в продължение на 2,5 месеца.
На 02.08.2008 г. за Мюнхен заминаха 3 котила с общо 16 малки котенца и 3 възрастни котки.
Август месец за Германия замина и котарак, който беше при нас в продължение на 6 месеца. Той беше с множество травми и счупвания. Бяха му счупени два крака. В последствие получи и възпаление на костта от пирона. В следствие на продължителното лечение с антибиотици хвана гъбички, но в крайна сметка беше излекуван, стабилизиран и в добро здраве замина за осиновяване в чужбина. Заедно с него заминаха 3 млади котета на по 4-5 месеца, както и няколкогодишен котарак, чиято стопанка не можеше да се грижи повече за него поради големия брой животни, които отглеждаше.
По различно време и на различни места в района на Младост 3 намерихме 2 котенца, които бяха осиновени. Едното от тях беше лекувано преди това от диария.
В края на август намерихме котка със счупен таз и тежка фрактура на едно от задните крачета. Котката претърпя серия от операции, като междувременно беше при нас в продължение на 4 месеца преди да бъде осиновена. Когато я намерихме, имаше и 2 котенца на по 2 месеца. Едното веднага намери дом, а другото беше при нас един месец, след което замина за Швейцария заедно с още едно наше котенце. По същото време намерихме изхвърлена домашна котка в напреднала бременност. След посещение при ветеринарен лекар се оказа, че котката даже е преносила и ще се наложи медикаментозно стимулиране на раждането. След като и това не помогна, се наложи секцио. Успоредно с това котката беше и кастрирана. Родиха се 5 котенца. Бяха погълнали околоплодна течност и след 6-часово реанимиране едно от малките почина. Цялото котешко семейство беше под нашите грижи в продължение на 5 месеца, докато котенцата и котката бъдат осиновени.
На 3 септември за Германия отпътуваха котка и 4 котенца, за които се бяхме грижили 2 месеца, докато котенцата поотраснат и майката мине всички необходими тестове и изследвания, тъй като беше със съмнение за вирусен перитонит. За щастие работната диагноза беше отхвърлена от тестовете. Септември месец за Германия замина и тигрова котка, намерена на улицата, кастрирана и подготвена от нас за осиновяване с всички необходими обезпаразитявания и ваксини.
В края на септември под една паркирана кола намерихме женско котенце с пострадал от кучета заден крак и наполовина откъснато уше. Котето се лекува и укрепва под нашите грижи в продължение на 2 месеца и ноември беше осиновено от добри хора.
Междувременно септември месец в Красна поляна кастрирахме 4 женски котки и един мъжки котарак. Котаракът беше и без едно око и се наложи и операция на окото. Едно от женските котета беше с откъсната опашка и се наложи да му бъдат отстранени няколко прешлена от опашката, и да бъде лекувана инфекцията. Женските котки бяха върнати обратно по местата им в квартала, а котаракът на по-късен етап замина за Германия за осиновяване.
Октомври месец намерихме женска котка във видимо много лошо здравословно състояние – слаба, с кожни проблеми и анемия. Въпреки последвалото симптоматично лечение котката почина 10 дена по-късно. Аутопсията показа, че котката е имала тумор на черния дроб.
Септември месец намерихме котка с много тежък мастит след като беше изгубила всичките си котенца. Котката беше лекувана, кастрирана и върната на място.
На 26 октомври за Германия замина младо коте на 4 месеца заедно с котка-инвалид. Котката беше лекувана с Нивалин в продължение на няколко месеца. За Германия замина, за да й бъде направена сложна операция на гръбначния стълб и в последствие да бъде осиновена.
Ноември месец по различно време и на различни места намерихме две едномесечни котенца. Едното от тях беше осиновено бързо, а другото почина вследствие на тежка диария.
На 7 ноември за осиновяване в Германия отпътуваха 3 котки.
На 15 ноември отново за Германия заминаха 6 млади котета на по 4-5 месеца, а едно двумесечно котенца беше осиновено от чужди граждани в България.
На 22 ноември за Германия замина една женска котка.
Ноември месец при нас попадна изоставена от стопаните си персийска котка, която въпреки грижите и старанието на новите си собственици по-късно почина от вирусен перитонит.
На 6.12.2008 г. за Германия заминаха сляпа котка и 7 котенца. Едно от котенцата беше с деформация след счупване на едното предно краче.
На 15.12.2008 г. за Мюнхен замина бял глух котарак с уретростомия, който никой в България не пожела да осинови, въпреки че с подходящо хранене котаракът би имал напълно нормален и дълъг живот. Той беше под нашите грижи в продължение на месец.
На 17.12.2008 г. за Франкфурт заминаха изхвърлен домашен котарак, намерен от нас на улицата, докато ровеше в кофите за боклук за храна, млад мъжки котарак, който намерихме с разпорено коремче, коте без едно око и 4 млади (6-месечни) мъжки и женски котета.

Мария Димитрова
Председател на сдружение „Приятели на котката”
01.07.2009 г.
София 

Годишен отчет за дейността на сдружението: 2007

Годишен отчет за дейността на Сдружение „Приятели на котката” за 2007 година
На 13.01.2007 година се проведе първото по рода си Зооекспо в музея „Земята и хората”, на което Сдружението ни представи 25 котки и котенца, от които успешно бяха задомени 11. Останалите бяха върнати на временните им попечители.
На второто Зооекспо, което се проведе на 25.06 зад паметника на Съветската армия в Парка на свободата са представени 40 котки и котенца .От тях задомени са 4 котенца.
В България по различно време през годината са задомени 25 малки и големи котета.
Май месец 2007 година 7 малки котенца и една голяма котка бяха изпратени за осиновяване в Швейцария. Отделно от тях за Швейцария замина една женска котка с хроничен ринотрахеит, която вече е успешно задомена там.
През юни са иззети 12 котки от събирачка на животни в центъра на София – 2 от тях са починали в следствие на болести, 10 са задомени в България, Германия и Швейцария (3 в Швейцария, 1 в Германия). Междувременно всички котки в къщата са неколкократно обезпаразитени. На една от тях е проведено лечение за краста и гъбички. На други 2 също е оказана медицинска помощ. Един от младите мъжки котараци беше лекуван продължително време от астма. Един от котараците беше опериран, тъй като в следствие на стрелба по него беше без едно око и с дупка на небцето.
В квартал Манастирски ливади 6 женски и мъжки котки са кастрирани и върнати обратно.
В квартал Красна поляна след като са задомени 7 малки котенца, майката е кастрирана и върната на мястото, от което е взета.
Август месец 8 котки бяха изпратени за осиновяване в Швейцария.
От възрастна жена в Люлин е взета сиамска котка с множество тумори на млечните жлези. Котката беше нежелана от стопаните си. След няколко операции и продължително лечение котката беше изпратена и осиновена в Германия.
В началото на септември 2007 година от апартамента на починала възрастна жена в Люлин след многократни опити са извадени 7 възрастни и 2 малки котета. Малките котета са обезпаразитени и пуснати в междублоковото пространство, тъй като бяха крайно несоциализирани. Възрастните котки са кастрирани. Една от тях беше с изключително тежка мукометра и въпреки операцията не оживя. Един от възрастните котараци беше с тежки чернодробни проблеми и въпреки продължителното лечение също почина. Една котка и един котарак са осиновени в Германия, а останалите 3 животни са настанени при човек в България като разходите за храна и тоалетна се поемат от Сдружението.
През септември 2007 година от апартамента на починала възрастна жена бяха взети 2 котки – майка и дъщеря, съответно на 5 и 1 година. Майката беше с огромен тумор на млечните жлези в следствие на третиране с хормонални препарати против разгонване. Въпреки незабавната операция за отстраняването на тумора, котката почина след неколкодневното последвало лечение в следствие на злокачествения аденом. Другата котка беше кастрирана и изпратена в Германия и настанена в приют, където очаква да бъде осиновена.
На котарак блъснат лошо от кола и оставен без преглед и лечение от стопанисващите го е оказана ветеринарна помощ, но за жалост разбрахме за случая и се намесихме твърде късно и котарака почина.
Възрастен котарак намерен в безпомощно състояние на улицата след преглед беше диагностициран с тежка чернодробна недостатъчност и въпреки опитите за коригиране на състоянието му, почина в клиника.
Октомври месец беше пуснат първия ни сайт, на който бяха обявени котките, търсещи дом.
Декември 2007 година получихме сигнал от хора в Дружба за множество котки затворени в общо мазе на блок, където са нежелани и са обект на насилие. След множество посещения са хванати общо 19 котки. Един млад котарак вече беше отровен с антифриз и почина в лекарския кабинет малко след като го занесохме на лечение. Много от котките бяха с инфекции на горните дихателни пътища и изкараха курс на лечение в клиника, където бяха на стационар. Всички котки бяха кастрирани (с изключение на няколко малки 3 месечни котета, чиято възраст не позволяваше такава манипулация). 2 котки, които преценихме, че не подлежат на социализация бяха пуснати на безопасно място, където редовно получават храна. 2 котки са настанени при човек, като сдружението поема разходите за храна и тоалетна. Малките котенца и 5 от големите са задомени в България. Останалите са изпратени за осиновяване в Германия в различни приюти.
На няколко котенца е проведено лечение на очите и лечение от ринотрахеит в клиника и после са върнати на местата, от които са взети.
На различни места в София сме кастрирали и върнали обратно около 30 котки.
Мария Димитрова
Председател на сдружение „Приятели на котката"
09.08.2008г.
София

Вени има шанс за Германия

Вени е напълно готова за осиновяване вече и тъй като се отвори шанс да замине за Германия мисля, че не бива да го изпускаме :smile:. Тук вече и се случиха достатъчно лоши неща. Дори и не искам да си помислям, че някога може да се окаже отново бездомна. За пътуването и ще са ни нужни 125 лева. Моля помагайте :uc_029:. Сумата за цялото карго (за 4 котки) е около 500 лева. Ще пътуват само ако успеем да съберем цялата сума за всички котки. Иначе не е рентабилно - за 1 или 2 котки цената е почти същата, така че не си заслужава.

Някой спомня ли си Одри?

Ехо :re_037:. Някой спомня ли си за Одри? Ние май доста отдавна не сме писали за нея щом едвам успях да си намеря темичката. Е, поводът да пиша е хем хубав, хем тъжен. Одри има шанс да замине на Германия идния петък. Много ще ми липсва, още поглеждам към мястото на улицата, където обикновено ме чакаше всяка вечер за порцията си хапване, но знам че за нея така е много по-добре. Няма да я гонят глутници кучета и няма да стрелят по нея. Пътят и до Германия ще струва 125 лева. За Одри има 60 лева дарение от Polence, които грижливо кътах за момента, когато пътува. Не ни достигат още 65 лева и ще бъдем благодарни за всяка помощ.

Ако желаете да направите дарение банковата ни сметка е:
Юробанк И Еф Джи България АД
BIC: BPBIBGSF
IBAN BG17BPBI79421077310201
Сдружение "Приятели на котката”

Топчо-Безтопчо

Мен ако питате името му ще е Лигаво Жуотно, така че по-добре да го кръщава някой друг :ab_041:
Обаче, Топчо днес беше обезтопчен :smile:! Приемната му мама каза, че всичко е минало чудесно и сега си подремват дружно. В момента се казва Безтопчо :)

Прикачена снимка 

Запознаха се с нашите две маци, не е като да няма хър-мър, но засега няма жертви :md_064: Все още няма да ги оставяме сами заедно и ще се радват на компанията си само вечер, докато не ни убедят, че заслужават доверие.

Качена снимка


Качена снимка

Качена снимка
Качена снимка


Вече не го е страх от играчки - тук тормози чушката (жалък опит за ръкоделие от моя страна, предвидено да представлява мишка)
Качена снимка


Качена снимка


Качена снимка

четвъртък, 14 април 2011 г.

Перси: Новини от приемния дом

Вече е полу-сресан. Опашката му я пипам и реша спокойно, но по нея има някакви черни гадости, полепнали по космите, и доста го скубе докато реша. Иначе при редовна поддръжка на козинката няма да има проблеми с четката, даже му харесва!
Относно ходенето до тоалетна - ползва или пясък, или директно до канала в банята върши работата. За мен не е проблем, дори е по лесно за чистене, защото още не съм хванала цаката на кристалите.

Прикачена снимкаПрикачена снимкаПрикачена снимка


Прикачена снимка
Аз гледам да не прекалявам с информацията, за да не ме обвините, че досаждам :mg_062:
Иначе да - това е първата ми котешка катерушка, която все още е в процес на изграждане. Но пък снощи котьо влезе по собствено желание в тръбата, което е добра похвала.
На перси в началото му казвах "Мац" но в последствие го минах на "Марс", така че това е моментното му име, за в нас. Игрите му са мааалко грубички - тоест захапва със зъби, забива ноктите на предните лапи в жертвата и със задните бута силно. Направо можеш да го вдигнеш, като се захване така, като питбул е :ab_041: Ама аз си имам дебели зимни ръкавици и не може да ме докопа :af_089:
И "Марсианец гаден :eg_033: " му казвам, когато се прави че не знае къде му е тоалетната. Това ни е проблем - не иска да ходи до тоалетна в легенчето с кристалите. Малката работа върши по пода в банята, а голямата пред вратата на гостната. Упорит е и вкъщи замириса на котка вече. Дали ще има ефект, ако купя от другия вид тоалетна, да не би нещо кристалите да не му харесват?